fredag 5 augusti 2011

egoism

Hela världen är uppbyggd kring
människan.
Vi har byggt upp städer där vi tyckt att det passat utan att ta hänsyn till vilka djur som lever i området eller vad de har för överlevnadskrav, konstruerat ett vägnät som vi anlagt kors och tvärs så att det ska underlätta för oss, vi bedriver verksamheter med djurarter som vi föder upp, slaktar, äter, plågar, testar läkemedel och bedriver forskning på för att vi inte vågar testa på oss själva för att djuren inte har möjligheten att uttrycka sig med våra ord och vårt språk och säga ifrån. Vi utgår hela tiden ifrån att det är vi som är ledarna, och alla andra ska följa oss, annars är det fel. Vi har på något sätt antagit oss rollen som den högst uppsatta arten i djurriket, och agerar utifrån att inga andra arter har något att säga till om, om ens något värde. Jag blir så fruktansvärt arg och rädd på samma gång när jag ser vad som håller på att hända med världen.


Jag såg igår dokumentären "The Cove" som gick på svt
som handlar om Japans delfinjakt. Jag mår illa när jag ser vad som pågår, och hur iskalla och naiva människor kan vara. Människor inblandade i denna sortens verksamheter tar sig extrema friheter. Denna dokumentärfilmen är bara en av många, liknande saker sker överallt, inte baramed definer. Man får liksom upp ögonen för vad mänskligheten håller på med. Delfiner är ändå väldigt intelligenta djur, och en man i dokumentären sa det att under de år som människor handskats med delfiner och tränat dem i delfinarium så har vi använt oss utav teckenspråk och våra händer och armar för att tala om för delfinen vad vi vill att den ska göra. Redan där tar vi ett fruktansvärt stort snedsteg, och sätter oss själv i någon slags lärarroll. Vi utgår ifrån att det är vi som ska lära delfinen något, och ger den inte ens möjligheten att uttrycka sig, för en delfin har inga armar och händer. Vi ser inte ens möjligheten att delfinen kan lära oss någonting, eller skapar möjlighet till tvåvägskommunikation.


Varenda dag tar människan enorma kliv över resten av djurriket,trampar och spottar på det som vi egentligen är så beroende av. Om vi fortsätter så som vi gör nu, kommer det snart inte att finnas några djur kvar. Vi utrotar
livet på jorden och då indirekt oss själva.


Ingen kan göra allt, men alla kan fan göra något.



2 kommentarer:

  1. Du är så himla bra Emma.

    SvaraRadera
  2. Ja Emma. Du är faktiskt så jävla fantastiskt bra. Varenda ord är sant!

    SvaraRadera